tiistai 5. helmikuuta 2019

Uusi yleiskone ja suklaamuffinseja

Vuonna 1992 ostimme häälahjarahoilla yleiskoneen; Philips Ahkeran. Viimeiset pari vuotta se on kyllä vielä palvellut hyvin, mutta vähän on saanut sen kanssa jännittää, vieläkö jaksaa yhden taikinan vääntää ennen eläkkeelle pääsyä. Uuden koneen hankinta on ollut harkinnassa noin vuoden verran. Appivanhemmilta saamme joululahjaksi aina rahaa, ja se on sitten sijoitettu johonkin hyödylliseen. Edellisjoulun lahjakuori oli vielä jemmassa, ja tänä jouluna päätimme yhdistää kahden joulun kirjekuoret, ja hankkia uuden yleiskoneen. Koska minä meillä noita keittiön härveleitä enemmän käytän, päävastuu uuden koneen valinnasta jäi minulle. Alkoikin armoton vertailu, kysely ja googlettelu.

Finaaliin pääsivät Kenwood ja Electroluxin Assistent (nimenomaan 4xxx-sarja). Kenwood tuntui somen ruokaryhmissä olevan suositumpi, Elextrolux sai leivontaryhmissä kehuja vähintään saman verran. Tässä vaiheessa aloin itse kallistua enemmän Electroluxin puoleen, ihan jo sen kauneuden vuoksi. Tarkoitus kun oli, että kone tulee olemaan jatkuvasti keittiön tasolla, niin tulee enemmän käytettyäkin. Lisäksi painoarvoa oli sillä, että sen mukana tulisi heti kaksi kulhoa samalla rahalla.

Halusin kuitenkin päästä ihan fyysisesti tutustumaan koneisiin, joten verkkokaupan helpon tilaamisen sijaan lähdimme viime viikolla kauppaan katselemaan. Koneen lopullisessa valinnassa iso tekijä oli sama, joka ratkaisee paljon myös ompelukonetta ostaessa: paino. Mitä painavampi kone, sitä enemmän siinä on ihan metallia. Kestänee muovia paremmin, ja pysyy myös paikallaan konetta käytettäessä. Kulhon tilavuus piti olla riittävä; vähintään vanhan kokoinen. Ja perusvatkaimet ja koukut pit olla kestävät ja käytännölliset, tottakai tehoakin piti löytyä riittävästi myös sämpylä- ja leipätaikinoihin. Vaikka leipää olen leiponut harvemmin, niin koneen on tarkoitus kestää mahdollisimman pitkään. Edellinen kone oli käytössä 27 vuotta, ja kovin montaa konetta en ole elämäni aikana ostamassa. Sen sijaan meillä ei ole välttämätöntä tarvetta tehosekoittimelle tai raastin- ja viipalointiterille. Smoothien tekoon löytyy pienempi blenderi, ja raastamiseen ja viipalointiin löytyy pieni mutta pippurinen Moulinexin laite. Kaikenmoiset silppuamiset hoitaa Electroluxin sauvasekoittinen silppuriosa.


Kaupasta lähdimme sitten kotiin mustan Electrolux Assistentin kanssa. Prismassa hinta oli 249 euroa. Tehoa löytyy 1000W, ja mukana tuli 4,8 ja 2,9 litran teräskulhot sekä metalliset vispiä, vatkain ja taikinakoukku. Kone painaa 9,6 kg, joten ei tuota kaapista kovin usein viitsisi nostella. Mielestäni tämä onkin niin kaunis kone, että hyvin sopii tuohon tasolle. Lisävarusteina tähän saa ostettua mm- jauhelihamyllyn, silppurin, pastaleikkurin yms. Niille ei meillä ole ainakaan vielä tarvetta, mutta valmius on jos niitä joskus halutaan hankkia. Muutaman kerran olen uutta yleiskonetta jo testaillut, ja ainakin pizzataikina, jauhelihapihvimassa ja muffinsitaikina ovat onnistuneet ilman kipua. Tykkään!


Eilen leivoin suklaamuffinseja. Alkuperäisen ohjeen löysin Annin uunissa -blogista. Sattuman (lue: vahingon) kautta ja keittiön kaappien sisällön vuoksi hieman muutin ohjetta, ja näin muffinseista tuli hieman erilaisia, kuin inspiraationlähteensä. Laitan reseptin tähän siinä muodossa, kuin tein itse. Mutta käy toki kurkkaamassa tuo alkuperäinen ohje!

SUKLAAMUFFINIT 24 kpl

100 g sulatettua voita tai leivinmargariinia
2 munaa
2 dl kermaa
2,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl vanilliinisokeria
hyppysellinen suolaa
2 dl sokeria
200g rouhittua tummaa leivontasuklaata

- Sulata ja jäähdytä voi tai leivinmargariini.
- Sekoita kuivat aineet ja rouhittu suklaa keskenään sillä aikaa, kun voi jäähtyy.
- Lisää munat ja kerma jäähtyneen voin joukkoon. Sekoita hyvin, mutta älä vaahdota.
- Sekoita jauho-suklaaseos joukkoon. Sekoita tasaiseksi, mutta älä vatkaa.
- Annostele taikina muffinsivuokiin.
- Paista kiertoilmalla 150 asteessa noin 20 minuuttia.

Taikina on sen verran rasvaista (rasvaa kun tulee myös tuosta suklaasta), että kannattaa laittaa paperisia muffinsivuokia kaksi päällekkäin. Ainakin omat vuokani päästivät rasvaa läpi.

Jos olet laittanut vuoat pellille, voit paistaa muffinsit normaalilämmöllä 175 asteessa uunin keskiosassa. Tällöin paistoaika on noin 15 minuuttia. Itse laitoin paperiset vuoat muffinsipelteihin, joten kahdella pellillä paistaessa käytin kiertoilmaa.





2 kommenttia:

  1. Oi wow miten upea yleiskone, vastaavaa punaisena olen himoinnut jo pitkään. <3 Ihanaa sunnuntaita Meemu <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on ihana, varsinkin kun vertaa siihen vanhaan Ahkeraan. Ja on ollut nyt kovassa käytössä. Mukavaa alkanutta viikkoa sinullekin <3

      Poista

Kiitos kun jätät jäljen käynnistäsi!